De locaties van waaruit ik werk 

Ik woon en werk in het mooie Rijk van Nijmegen met uitgestrekte bossen en heuvels, grenzend aan het Duitse Reichswald. Ook de uiterwaarden en het rivierengebied tussen Nijmegen en Millingen behoren hierbij. Groesbeek is mijn thuisbasis. Daarnaast ben ik veel te vinden op de Veluwezoom tussen Arnhem en Dieren. Veel activiteiten die ik organiseer kunnen ook in overleg op een locatie naar keuze plaatsvinden. De basis voor de kinderactiviteiten ligt in het Avonturenbos in Groesbeek en de mooie bossen daaromheen. Hieronder een overzicht en korte beschrijving van de diverse natuurgebieden. 

Het Groesbeekse bos,  Avonturenbos en Heumensoord 

Aan alle kanten ligt Groesbeek ingeklemd tussen prachtige oude bossen en daarnaast ook mooie heidegebieden en dit alles tussen on- Nederlandse glooiende heuvels. Er zijn tal van mooie afwisselende  wandelroutes waar je uren kunt struinen,dwalen en genieten. Er zijn hier twee uitvalspekken voor mijn activiteiten :

 • Het Nederlands wijnbouwcentrum aan de Bredeweg 2 te Groesbeek.
 • En het Avonturenbos aan de rand van de bebouwde kom 


Heumensoord 
Dit is een prachtig 500 hectare groot natuurgebied tussen Nijmegen ,Malden en Groesbeek. Met prachtige heidevelden, lange Beukenlanen en oude Eiken en naaldbossen.
De startplek hier is :

 • Zweef inn, een gezellig boscafe met een heerlijk terras met uitzicht op opstijgende zweefvliegtuigen. 

De Ooijpolder en Millingerwaard 


Het uitgestrekte uiterwaarden en polder gebied tussen Nijmegen en Millingen is uniek in Nederland. Je kunt hier uren wandelen,struinen en recreëren langs vele boerenwandelpaden,de Bizonbaai en de vele strandjes langs de waal en dit zonder iemand tegen te komen behalve grote grazers zoals Prezwalski paarden en Schotse hooglanders. 
Er zijn hier een tweetal bijzondere plekken vanaf waar we starten :

 • Hotel/cafe Oortjeshekken aan de erlecomsedam 4 te Ooij.
 • De Millinger theetuin Klaverland 9 Millingen (Alleen per voet of fiets te bereiken vanaf de dijk )

De St. Jansberg 

Een voormalig landgoed waarvan de resten op sommige plekken nog goed zichtbaar zijn en dat ingeklemd ligt tussen het Duitse Reichswald, Mook met de rivier de Maas en aan de andere kant de Mookerheide en Groesbeek. Wanneer je hier wandelt waan je je in een sprookjeslandschap met hoge hellingen met mooie uitzichten op akkers en moerassen. Met zijn vele kronkelpaden door de hoge beboste hellingen maak je ook flink wat hoogte meters en kom je langs mooie beekjes en vijvers. Het is een prachtig stiltegebied waar ook nog veel wild leeft zoals de ree en das. Daarnaast loopt het Pieterpad ook door dit gebied en is er een aantal bijzondere krachtplekken te vinden bij prachtige oude bomen. Er zijn een drietal startplekken voor mijn wandelingen en activiteiten die hier plaatsvinden 

 • Restaurant de Plasmolense Hof aan de Rijksweg 203 Plasmolen.
 • Pannenkoekenhuis de Diepen aan de zwarteweg 60 te Milsbeek.
 • Het Nederlands Wijnbouwcentrum 

        

De Duivelsberg en het Nederreichswald

Tussen het polder- en rivierengebied, het Reichswald en Berg en Dal vind je de steile noordoostelijke hellingen van de Nijmeegse Stuwwal de Duivelsberg. Een echt oud loofbos met veel steile oude paden, mooie uitzichtpunten en uitdagende wandelroutes. Deze plek heeft ook een rijke mythologische geschiedenis. Aan het begin van de Middeleeuwen stond hier een tempel en aan de voet van deze plek kruisen twee leylijnen elkaar. Dit krachtpunt werd door de eeuwen heen gebruikt voor veel rituelen. Wanneer je richting het zuiden loopt, kom je in het Nederreichswald: een uitgestrekt bosgebied onderbroken door glooiende akkers en weilanden.
 Ook hier zijn er twee verzamelplekken voor de wandelingen en activiteiten :

 • Pannenkoekenhuis de Duivelsberg Duivelsberg 1 Berg en Dal.
 • Boerderijcamping de Hoge Hof 3e baan 14 Groesbeek.

De Bruuk  en het Duitse
Reichswald

De Bruuk is met recht een uniek natuurreservaat van 100 hectare groot tussen Groesbeek en het Duitse Reichswald. De Bruuk is een moerasgebied met blauwgrasland en vele bijzondere plantensoorten. 
 Er loopt hier een prachtige wandelroute langs houtwallen en de drassige graslanden.
 
 Aan de oostkant van Groesbeek vind je net over de grens de enorme uitgestrekte bossen van het Reichswald grenzend aan de Duitse plaatsen Kleve en Kranenburg. Het bestaat in zijn geheel uit bos, voornamelijk eik en den. Er wonen talloze zoogdieren zoals het edelhert en het wilde zwijn. Hier kun je echt uren dwalen zonder iemand tegen te komen. Om deze unieke gebieden te bezoeken vertrekken we dan ook vanuit twee heel bijzondere locaties:

 • Camping Bij Ons aan de Cranenburgsestraat 178 Groesbeek. (de Bruuk)
 • Boscafe Merlijn op het randje van de Grens aan de Grafwegenerstrasse 32  Kranenburg. (Reichswald)

De Mookerheide 


Een uitgestrekt heide- en bosgebied met een grote culturele geschiedenis. Dit is een ideale plek om te wandelen en te genieten van paarse heidevelden en de mooie uitzichten. Je vindt hier ook het Jachtslot Mookerheide en de in 2019 geopende Natuurbegraafplaats. Als uitvalsbasis om dit bekende natuurgebied te bezoeken starten we vanaf:

 • Herberg restaurant het Zwaantje aan de Groesbeekseweg 106 te Mook.

De Hatertse en Overasseltse Vennen 

Dit mooie gebied met zijn vele rivierduintjes,vennetjes,heidevelden en Dennenbossen ligt ten zuidoosten van Nijmegen. In dit vennengebied groeien veel unieke plantensoorten. En het is het leefgebied van wel meer dan 80 soorten vogels en daarnaast leven er Reeën, Dassen en vossen.Bij de verschillende vennetjes komen veel verschillende kikkers,padden en salamanders voor.
Er zijn er zijn hier tal van mooie wandelroutes die een mooi compl.eet beeld geven van dit gebied. Daarnaast bevind zich in dit gebied ook een van de bekendste kracht plekken in Nederland, de koortsboom een prachtige oude Zomereik bij de ruïne van de middeleeuwse St. Walrickskapel.
De uitvalsbasis hier is scoutingterrein St. Walrick aan de St. Walrickweg 11.Landgoed Mariendaal, Warsborn en de Veluwezoom 

Aan  de noordkant van Arnhem vindt je twee prachtige aan elkaar gesloten natuurgebieden. Landgoed Mariendaal is een gebied met golvende bouwlanden, bossen en vele beekjes en vijvers . En behoord bij de zuidelijke helling van de  Veluwse stuwwal. Het gebied heeft flinke hoogteverschillen en prachtige uitkijkpunten. Hier beginnen mijn activiteiten bij een unieke locatie : Hoeve klein Mariendaal ,zorgboerderij en theeschenkerij aan de Diependalseweg 4 Arnhem.

Nationaal park de Veluwezoom is meer dan 5000 hectare groot en onderdeel van de Veluwe en bevindt zich in de driehoek , Velp ,Loenen en Dieren. In dit immense heuvelachtige en ongerepte natuurgebied kun je dagen dwalen en verwonderen over de prachtige bossen ,heidevelden ,zandverstuivingen en het vele wild wat hier te vinden is zoals Edelhert en Wild zwijn. Het bezoekerscentrum van natuurmonumenten in Rheden is mijn uitvalsbasis hier en brengt ons o.a bij de Posbank. Dit bezoekerscentrum is ook goed te bereiken ook met het o.v