De energie en symboliek van een boom  

Er zijn bijna geen mensen te vinden die bomen niet mooi of    prettig vinden en iedereen kijkt er met zijn eigen ogen, ideeën en opvattingen naar. Je kunt op zoveel manier naar een boom kijken, als een bioloog die het als een prachtig studieobject ziet als een boswachter die er een goede houtoogst inziet. Of als een spelend kind die denkt van hoe hoog kan ik in deze. Sinds er mensen op de aarde zijn worden bomen ook gebruikt binnen vele religies denk hierbij aan de boom met de verboden vrucht van Adam en Eva, de boom waar Boeddha  onder zat te mediteren. En natuurlijk bij de oude natuurreligies vanuit het Sjamanisme en Keltische tradities waarbij bomen vaak als heilig werden gezien en gebruikt werden voor rituelen en ceremonies. En waarbij de symboliek van bomen gebruikt wordt voor veel levensvragen. Maar de boom is ook een van de oudste levende organisme op onze aarde die onderling met elkaar verbonden zijn en met elkaar communiceren. En wij kunnen dat ook mits je je ervoor openstelt dit doet zonder verwachtingen, ontspannen en onbevangen. Wij als mensen hebben een mooie overeenkomst met bomen beide bestaan we voor ongeveer 80 procent uit water. En alles op onze aarde is en heeft energie en daardoor een trillingsfrequentie. Door deze beide factoren kunnen wij contact leggen met een boom en op voelsniveau en bijna letterlijk het "gesprek" aan gaan. De verschillende boom soorten hebben allemaal ook hun eigen energetische en symbolische  karakters  waar  veel inzicht uit te halen is . Zo mooi en wonderbaarlijk om dit te mogen ervaren.  De veerkracht van de  Wilg

De afgelopen periode is de Wilg aanwezig bij mij ik kwam hem o.a tegen in het sprokkelbos in Lent tijdens een kinderactiviteit en in het laagland van Groesbeek bij de Bruuk. En nam eens rustig de tijd om eens meer contact te maken met deze typisch Hollandse boom. Die mij in deze tijd van het jaar van verstilling en bezinning zo aantrok.  Doorgaans ben ik veelal te vinden in de bossen van het Rijk van Nijmegen waar ik naast de vele prachtige Beuken en Eiken de Wilg amper tegen kom. Een mooi moment om eens stil te staan bij de kwaliteiten en energie van deze boom. De Wilg Is zo een boom van vertrouwen en staat  voor de kracht van verandering. Wat Wilgen met elkaar gemeen hebben is dat ze altijd bij in de nabijheid van water groeien en daardoor met het element water verbonden zijn wat staat voor stroming, en opschonen in jezelf. Deze boom geeft je kracht en inspiratie om weer verder te komen en je uit een overlevingstand kan halen na een moeilijke tijd. Neem maar eens de tijd om naar een Wilg te kijken met zijn ruwe en vaak gehavende stam en bovenop zijn stevige, krachtige en veerkrachtige takken. Drempelboom wordt de Wilg ook wel genoemd een boom die staat voor de overgang tussen leven en dood als een doorgang naar de onder en bovenwereld. Dan is het ook niet toevallig dat veel begraafplaatsen vaak omringt zijn met Wilgen. De lange dunne buigzame takken worden al eeuwen door de mens gebruikt bij vele rituelen zoals de bouw van de zweethut. Maar ook praktisch in het dagelijks leven voor het maken van afscheidingen en de bouw van huizen. De wilg is zo een betrouwbare boom en van troost en heling.

Dus wanneer je langs het water loopt en je ontmoet de Wilg geef hem dan eens je aandacht en voel wat hij voor je kan betekenen in loslaten en weer opladen. 

De energie van de hulst in de winter

Tijdens midwinter was ik in een prachtig bosgebied achter Groesbeek en werd aangetrokken door een vijftal Hulstbomen die in een cirkel bij elkaar stonden. Er is geen betere periode dan om aandacht te geven aan de Hulst dan deze. Waarom past deze boom nu juist zo bij deze tijd van het jaar?, vanuit de oude Keltische traditie staat de Hulst zo voor de dood en inkeer in de winter en ook weer wedergeboorte in de lente. Precies ook plek die we nu innemen binnen het medicijn wiel, het Noorden en winter. In zoveel oude culturen en religies heeft de Hulst veel betekenis en werd gebruikt bij midwinterfeesten. De Kelten associeerden de hulst met het element vuur omdat het hout van de boom erg heet wordt bij verbranding en daarom de smid deze veel gebruikte. De Druïden versierden ook hun huizen in de winter met hulstbladeren voor bescherming en om de goede goden te verwelkomen. Ook de Romeinen gebruikte de bladeren al als versiering in de kerstperiode, En veel later nam het christendom deze traditie pas over. De rode opvallende bessen worden graag door vogels gegeten en deze staan weer symbool voor trouwe onvoorwaardelijke liefde en vriendschap. Het is zo een herkenbare boom met zijn dikke donkergroene stekelige bladeren en veelal te vinden op schaduwrijke plekken in het bos . En valt zeker op in de herfst en winter maanden omdat hij zijn bladeren niet laat vallen. En deze boom die vaak voor een struik wordt aangezien groeit erg traag en kan meer dan 10 meter hoog worden. Mijn contact met deze groene opvallende boom gaf mij afgelopen maandag in ieder geval veel ontspanning en vertrouwen en berusting . Iets wat wij met z’n allen zo kunnen gebruiken in deze bijzondere tijd Ervaringen van deelnemers :


De energie van bomen en platen ervaren :
 
9 juni een mooie wandeling gemaakt met Ron. Van tevoren overlegd over afstand en tempo, omdat mijn conditie niet zo goed is. Dat was geen probleem.Ron leidde mij enthousiast en relaxed door het mooie Kraaiendal in Groesbeek. We werden aan het begin al meteen verrast door een jonge ree. Ze leek helemaal niet bang voor ons. Tijdens de wandeling liet Ron mij o.a. “kennismaken” met een kastanje, sparren, een berk, adelaarsvarens. De energie van deze bomen en planten is totaal verschillend. Het meest indrukwekkend voor mij was een cirkel van beuken. Ik voelde me als zuster opgenomen in hun kring. Heel ontroerend.
Op de terugweg als cadeautje weer een (de?) ree.
Dankjewel Ron, voor herhaling vatbaar!
 Quirine.
 
Krachtplekkentocht op de ST. Jannsberg :
't Was een prachtige wandeling met een uitstekende gids!  We hebben ervan genoten! Je brengt een mooie balans in ervaren en gevoel met de informatie. Belangrijk om dingen te horen, het geeft meer diepgang en tegelijkertijd is er absoluut geen overload!  Mooi om je passie te voelen en dank voor het delen van mooie plekken van de planeet. We ervaarden een rust in de wandeling, zeker geen gejaag en dat is zeker een compliment waard.
Rob